Skip to main content

Σημαντική ανταπόκριση πολιτών στην εκδήλωση του Ιδρύματος Μελέτης της Δημοκρατίας «Ανδρέας Αρμεύτης»

Με τη συμμετοχή δεκάδων Λεμεσιανών πραγματοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2022 στο ΤΕΠΑΚ η εκδήλωση του Ιδρύματος Μελέτης της Δημοκρατίας «Ανδρέας Αρμεύτης» σχετικά με το ρόλο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στη λειτουργία της Δημοκρατίας. Ένα θέμα, που όπως διαφάνηκε από τη συζήτηση που ακολούθησε, είναι πολυδιάστατο και πολυσύνθετο.

Στον εισαγωγικό του χαιρετισμό εκ μέρους του Ιδρύματος, ο Γιάννης Αρμεύτης αναφέρθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Δημοκρατία. Όπως μάλιστα σημείωσε, «λανθασμένα θεωρήσαμε ότι είχαμε ξεμπερδέψει με τα ακραία κινήματα του προηγούμενου αιώνα, ωστόσο πρόσφατα περιστατικά ήρθαν να επιβεβαιώσουν την παρουσία τους. Αποκορύφωμα τέτοιων ενεργειών ήταν η εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, η οποία συντονίστηκε και μέσω των social media. Παρακολουθούμε επίσης πώς λειτουργούν τα μέσα αυτά στο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας: Fake news, συνωμοσιολογία, μισαλλοδοξία ανορθολογισμός. Πιο πριν είχαμε το φαινόμενο Cambridge Analytica».

Ταυτόχρονα, ο Γιάννης Αρμεύτης υπογράμμισε τη θετική επίδραση των Μέσων στην ανάπτυξη κινημάτων υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφάνειας, αλλά και της προώθησης αρκετών κοινωνικών ζητημάτων, θέτοντας το ερώτημα αν δικαίως επικρίνονται τα ίδια τα Μέσα.

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις της Δρος Βίκυς Τρίγκα (Αν. Καθηγήτριας ΤΕΠΑΚ), η οποία αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά των δημοκρατικών πολιτευμάτων και την επίδραση των Μέσων σε αυτά, αναλύοντας φαινόμενα όπως το echo chamber και τις συνελεύσεις πολιτών στην Ιρλανδία, του Δημήτρη Δημητρίου (Προέδρου του ΚΟΕΔ) ο οποίος επεσήμανε τις μεγάλες αλλαγές που το metaverse θα φέρει σε όλες τις πτυχές της ζωής και πιθανώς της συμμετοχής των ανθρώπων στα κοινά, διερωτώμενος κατά πόσο η τεχνολογική εξέλιξη προλαβαίνει κάθε προσπάθεια ανάλυσης των νέων περιβαλλόντων που δημιουργούνται, του Δρα Κώστα Γεμενή (Επ. Καθηγητή ΤΕΠΑΚ) ο οποίος εστίασε στη διάδοση ψευδών ειδήσεων, εξηγώντας τις παραμέτρους που ενισχύουν τέτοια φαινόμενα, αλλά και τις απολήξεις που έχουν σε περιόδους όπως η τρέχουσα και του Γιώργου Κασκάνη (Διευθυντή Ειδήσεων Τηλεόρασης Alpha) ο οποίος επεσήμανε τους κινδύνους που ενέχει η ανωνυμία του διαδικτύου και η ρητορική μίσους, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία της στοιχειοθέτησης όσων λέγονται δημόσια. Ρόλο συντονίστριας της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Γωγώ Αλεξανδρινού, η οποία κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης διαπίστωσε την ανάγκη συνέχισης του διαλόγου για το θέμα.