ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Καλύτερη δικαίωση για τους αγωνιστές της Αντίστασης η επανένωση της Κύπρου

Την πεποίθηση ότι το καλύτερο μνημόσυνο για τους μαχητές της Αντίστασης θα είναι η επανένωση και απελευθέρωση της Κύπρου, εκφράζει με ανακοίνωσή του για την Ημέρα Μνήμης και Τιμής των Μαχητών της Αντίστασης, το Ίδρυμα Μελέτης της Δημοκρατίας, Ανδρέας Αρμεύτης.
Το Ίδρυμα Ανδρέας Αρμεύτης σημειώνει ότι η 7η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από την Πολιτεία ως η ημέρα απόδοσης τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για τις δημοκρατικές αξίες κατά την περίοδο του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974. Επιπλέον, η 7η Δεκεμβρίου είναι η επέτειος επιστροφής του Εθνάρχη Μακαρίου στην Κύπρο μετά το πραξικόπημα. Το Ίδρυμα Ανδρέας Αρμεύτης αποτίει φόρο τιμής στους ηρωικούς αγωνιστές της Αντίστασης που αγωνίστηκαν και αρκετοί θυσιάστηκαν ποτίζοντας με το αίμα τους το δέντρο της κυπριακής ελευθερίας. «Από τη δική τους θυσία, αντλούμε το μήνυμα ότι οφείλουμε και εμείς να σεβόμαστε και να προασπίζουμε τη Δημοκρατία από κάθε κίνδυνο», τονίζει η ανακοίνωση του Ιδρύματος.
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Γιάννης Αρμεύτης ανάφερε: «Σήμερα τιμούμε τους ανθρώπους που όρθωσαν ανάστημα απέναντι στη Χούντα και τη βία της ΕΟΚΑ Β’. Όσες και όσους αντιστάθηκαν με γενναιότητα και αυταπάρνηση, προασπίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα τους θυμόμαστε και θα τους τιμούμε όσα χρόνια κι αν περάσουν, κρατώντας το παράδειγμα και τη θυσία τους, πολύτιμη κληρονομιά και οδηγό για το μέλλον. Το να χάσεις ή να διακινδυνεύσεις τη ζωή σου παλεύοντας ενάντια σε αυτούς που προσπαθούν να καταλύσουν τη Δημοκρατία είναι κάτι μεγαλειώδες. Και η αντίσταση στο πραξικόπημα ήταν μια πράξη πατριωτισμού, αγάπης και καθήκοντος για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία».

Το Ίδρυμα
Το Ίδρυμα Μελέτης της Δημοκρατίας «Ανδρέας Αρμεύτης» συστάθηκε από την οικογένεια του Ανδρέα Αρμεύτη το 2014, κατά τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τη δολοφονία του στις 16/06/1974, και αποτελεί ένα επιστημονικό και κοινωνικό φορέα ο οποίος προάγει το δημοκρατικό φρόνημα του λαού και κυρίως της νέας γενιάς.