Φέτος κλείνουν 41 χρόνια από την δολοφονία του Ανδρέα Αρμεύτη.
Πέρασαν 41 χρόνια και από τις μαύρες μέρες του 1974.
Το Ίδρυμα έθεσε στόχο την μελέτη της δημοκρατικής εξέλιξης του τόπου μας.
Πέρυσι ήταν εδώ ο διαπραγματευτής για το Κυπριακό πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.
Απόψε το θέμα της Δημόσιας Συζήτησης είναι η δυναμική που αποκτούν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού και την μετεξέλιξη σε Ομοσπονδία. Ο τερματισμός της κατοχής της μισής μας πατρίδας θα συνοδευτεί με μια πολιτειακή αναμόρφωση, ως αποτέλεσμα του ιστορικού συμβιβασμού, όπως καταγράφεται με τις Συμφωνίες Κορυφής Μακάριου Ντενκτάς το 1977 και Κυπριανού Ντενκτάς το 1979.
Προσφέρουμε το βήμα του Ιδρύματος Μελέτης της Δημοκρατίας για ένα παραγωγικό διάλογο στον Αλέξη Γαλανό, δήμαρχο Αμμοχώστου, πρόεδρο της Ένωσης Δήμων και πρώην πρόεδρο της Βουλής. Ένα ιστορικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κέντρου με σημαντικές πολιτικές εμπειρίες σε διάφορες φάσεις του Κυπριακού.
Καλωσορίζουμε επίσης τον Καθηγητή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ Κοσμήτορα των Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η δική του προσέγγιση, η δική του οπτική γωνία ως ακαδημαϊκού, εμπλουτίζει το διάλογο.
Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
Ένας από τους στόχους του Ιδρύματος είναι η εμπέδωση και η διάδοση των δημοκρατικών αρχών και αξιών. Πιστεύουμε ότι η συζήτηση για την επίλυση του Κυπριακού χρειάζεται να στηριχθεί σε ένα δημιουργικό και νηφάλιο πολυφωνικό διάλογο. Θα πρέπει να είναι ένας διάλογος με θετικές προτάσεις για το πώς θα ξεπεράσουμε τις γνωστές υπαρκτές δυσκολίες της επικείμενης διαπραγμάτευσης. Υπάρχουν πτυχές του Κυπριακού που για χρόνια ήταν δυσεπίλυτες. Είναι προφανές ότι θα πρέπει να αναζητηθούν νέες προσεγγίσεις για να ξεπεραστούν τα προβλήματα, προσεγγίσεις που να ανταποκρίνονται στο σύγχρονο ευρωπαϊκό κόσμο. Δεν είναι αρκετό να λέμε χιλιοειπωμένες θέσεις που απλώς ανασύρονται από τα συρτάρια κάθε φορά που δημιουργείται κάποια κινητικότητα.
Θεωρώ επίσης σημαντικό να ακούσουμε μια έγκυρη αξιολόγηση του τι ακριβώς συμβαίνει στην Τουρκία και ποιες προσδοκίες έχει η τουρκοκυπριακή κοινότητα με την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί.
Πρέπει αυτή τη φορά με ώριμη ανάλυση, να σχεδιάσουμε τα βήματά μας προς το μέλλον και να δώσουμε μια πραγματική, μια πλήρη ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού. Δεν είμαι μάντης κακών, αλλά συνειδητοποιώ όσο ποτέ, ως ενεργός πολίτης, ότι τα 41 χρόνια που πέρασαν, μας έχουν φέρει σε ένα πολύ οριακό σημείο σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής.
Ζούμε την εποχή της αναζήτησης και πιστεύω ότι θα είναι πραγματική διέξοδος μια βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, ώστε η πατρίδα μας, ελεύθερη, με όλες τες δυνάμεις της και με όλους τους Κυπρίους να πορευθεί στο μέλλον. Δεν πιστεύω ότι η διχοτόμηση είναι η μοίρα μας.
Δεν ταιριάζει στους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για τη Δημοκρατία.
Ούτε στα παιδιά μας αξίζει μια μισή Κύπρος. Δικαιούνται μια ολόκληρη πατρίδα για να μεγαλώσουν και να βρουν τη θέση τους στην Ευρώπη της ασφάλειας και της σταθερότητας.
Σας ευχαριστώ